Pulut mangga


Bahan A
2 cawan beras pulut
Air separas beras pulut

Bahan B
1 kotak kecik santan segera
2 cawan air
1 camb. tepung jagung
1 camt. garam
4 camb. gula
1 helai daun pandan

Bahan C
4 biji Mangga yang ranum

Cara penyediaan :

1.  Cuci beras pulut , masukkan air dan kukus di dalam loyang sehingga masak.
2.  Sambil itu, masak santan dengan api yang kecil selama 1minit, kemudian masukkan tepung
     jagung, garam, gula, air serta daun pandan dan kacau hingga semuanya larut.  Padamkan api.
3.  Setelah masak bancuhan santan, masukkan sedikit santan (sekadar untuk memalutkan pulut
     tersebut) dalam pulut yang sudah masak, gaul sebati dan ketepikan.Biar sejuk.
4.  Kupas mangga, dan potong kiub atau bentuk kesukaan anda.Hidangkan dengan pulut dan santan.

Comments

Unknown said…
Nur Liyana Binti Abd Razak
(2019842608)
Cara- Cara saya memasak pulut mangga ialah dengan merendam beras pulut.kemudian masukkan pulut kedalam pengukus bersama dengan air,Dan kukus sehingga lembut..kemudian potong mangga Dan hidangkan bersama pulut.

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh