lontong
Antara masakan fabret saya.... tapi bab nak membuat tak berapa nak rajin sebab nak kena buat mise-place yang segala bagai. So pada sesapa yang dah siap memasak nie bolehlah jemput saya makan sekali ya....
Resepi:
1/2 biji kobis
1 biji karot
kacang panjang
tempe- dipotong dan di goreng sebentar.
Sengkuang
1 paket suhun ( 50 g )
1 paket tauhu kering/ fo chu ( 50 g)
100 g udang basah (udang kering pun boleh)
1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa
1 paket tauhu kering/ fo chu ( 50 g)
100 g udang basah (udang kering pun boleh)
1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
3/4 inci halia
3/4 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai (ketuk)
Cara penyediaan
1. Semua sayur2an di bersihkan dan dipotong memanjang.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan santan cair dan kentang. Masak hingga kuah mendidih.
3. Masukkan santan pekat dan sayur2 an yang lain, suhun, fo chu dan udang. Kacau selalu agar
santan tidak pecah.
4. Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Comments