Gulai Batang Pisang
GULAI BATANG PISANG
·
Gulai nie merupakan hidangan wajib tahu yang terkenal di Kedah. Kalau orang yang tak biasa dengan masakan nie, first time jumpa mesti rasa, kreatifnya orang Kedah; batang pisang pun boleh jadi masakan. Bahagian batang yang diambil adalah bahagian umbut dan rias sahaja, tidaklah keseluruhan batang pisang tu ditarahnya jadi gulai.
· Ia lebih sedap jika menggunakan daging bertulang lembu atau kambing.
- 1kg daging
lembu
- 1 pokok
umbut pisang
- asam jawa
- garam
- 1 cawan
serbuk kari daging
- 1 cawan
kerisik
- 2 tangkai
daun kari
- air
- santan
dari sebiji kelapa – asing bahagian santan pekat dan santan cair
- minyak
untuk menumis.
Bahan tumis
- 2 batang
kayu manis
- 2 kuntum
bunga lawang
- 5 ulas
bawang merah dimayang
- 4 ulas
bawang putih dimayang
- 1 inci
halia potong halus
Cara Penyediaan
- Tumis bahan tumisan. Masukkan
daun kari.
2.
Bancuh serbuk kari dan kerisik dengan air. Bila bahan tumisan
dah terbit bau, masukkan campuran serbuk kari dan kerisik.
- Masak sampai pecah minyak.
Masukkan daging dan santan cair.
- Bila daging betul-betul masak
dan lembut, masukkan santan pekat, batang pisang, garam dan air asam jawa.
- Masak lebih kurang 10 minit sehingga umbut pisang dah lembut.
Comments