Nasi Ayam
Bahan utk nasi ayam: 1/2 cwn. margerin 2 biji bawang besar (dikupas & dicincang) 2cm halia muda (dikupas & dicincang halus) 1cm kulit kayu manis 4 kuntum bunga cengkih 2 helai daun padan (disiat-siat dan disimpulkan) 4 cwn beras (dicuci dan ditoskan) 51/2 cwn. air rebusan ayam dan sedikit garam Bahan-bahan sampingan- Timun, salad dan tomato Cara memasaknya: 1. Cairkan margerin di dalam periuk dan tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik baunya. 2. Masukkan beras, tambah air rebusan ayam dan perasakan dengan garam. Masak sehingga sempurna dengan api yang perlahan. Bahan untuk lauk ayam: 1 ekor ayam (dibersihkan & dibelah 2-direbus sehingga separuh masak) garam Lada hitam (dikisar) 2cm halia (dikupas & ditumbuk) 2 ulas bawang putih (dikupas dan dicincang halus) 2 camb. kicap manis 3 camb. margerin 2 camb. sos tiram Cara memas