Laksa Johor
Main course BAHAN UNTUK KUAH: 500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar. Air rebusan disimpan) 2 liter santan (2 biji kelapa) 40 gm udang kering (rendam dan kisar) 50 ml air asam jawa 60 ml minyak masak 50 gm daun kesom (kisar halus) 5 batang serai 1oogm kerisik BAHAN UNTUK PES: 2 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk jintan manis 2 sudu besar serbuk kari ikan 2 sudu besar cili kisar nota: Jintan manis dan ketumbar perlu disangai terlebih dahulu dan ditumbuk sehingga halus. BAHAN KISAR: 6 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 2 sudu kecil lada hitam sedikit halia sedikit cili kering sedikit udang kering BAHAN HIASAN: Timun (potong nipis dan memanjang) Lada merah (hiris) Bawang besar (hiris) Daun selom Kacang panjang (hiris halus) Telur rebus dan belah dua Limau kasturi (belah dua) Sedikit lobak masin Sedikit taugeh Sedikit hirisan daun selom Sambal belacan CARA MENYEDIAKAN: 1. Panaskan minya