Posts

Jalebi

Image
  Jalebi merupakan antara kuih wajib yang akan dihidangkan ketika musim perayaan masyarakat India, selain dari muruku dan laddu.  Bentuk Jalaebi sama seperti muruku dan membezakannya Jalebi merupakan sejenis kuih yang manis. Jalebi berbentuk seperti muruku tetapi bersaiz lebih kecil, berwarna kuning keemasan dan bertekstur kenyal dan mempunyai rasa yang agak manis.  Jalebi digoreng dalam bentuk muruku atau pretzel bulat dan kemudiannya akan direndam sebentar di dalam air gula saffron dan kemudiannya dikeringkaan. Bahan-bahan untuk doh- 1 cawan tepung serbaguna/ tepung gandum 2 - 3 sudu besar tepung jagung 1/2 cawan air 1/4 sudu teh serbuk kunyit/pewarna kuning secubit garam 1/2 cawan dadih/ yogurt 1/2 sudu teh baking soda 1 sudu besar minyak sapi (dicairkan) minyak untuk menggoreng Bahan untuk sirap gula- 1 cawan gula 1 sudu teh jus lemon 1 cubit safrron 1/2 cawan air/ air mawar 2-3 biji buah pelaga Cara memasak- 1. Campurkan tepung, serbuk penaik, minyak sapi, air, serbu...

Tangyuan

Image
Masakan bagi menu Tangyuan ini merupakan sejenis masakan makanan tradisi bagi masyarakat Cina yang diperbuat daripada tepung pulut.  Secara tradisinya, tangyuan ini dimakan ketika musim perayaan sambutan Yuanxiao atau lebih dikenali sebagai Chap Goh Meh.   Mengikut cerita sejarah, Tangyuan ini mempunyai beberapa nama yang digunapakai bagi merujuk kepada Tangyuan.  Antaranya ia dikenali sebagai "Yuanxiao" (merujuk kepada perayaan Chap Goh Meh); digunapakai di bahagian China Utara semasa era pemerintahan Dinasti Ming, Maharaja Yongle.  "Yuanxiao" ini secara amnya membawa maksud "Selamat malam pertama", berdasarkan kepada "bulan purnama" pertama selepas "Tahun Baru Cina". Di China Selatan, Tangyuan ini dikenali sebagai "Tangtuan".  Mengikut kisah lama semasa pemerintahan Yuan Shikai (1912 - 1916), penduduk setempat tidak menyukai nama "Yuanxiao" kerana ia disebut sebagai "Yuan" atau "mengeluarkan yuan...

Daging masak hitam bersama sayur brokoli

Image
Gabungan masakan daging dan sayuran merupakan kombinasi sejenis hidangan yang lengkap dan amat mudah untuk disediakan selain dapat menjimatkan masa dari perlu menyediakan berbagai jenis hidangan bagi mendapatkan satu hidangan lengkap.  Masakan ini amat mudah untuk disediakan dan amat sesuai untuk dihidangan sebagai santapan keluarga kerana ia boleh dijamah oleh semua peringkat umur. Resepi- 1 ketul brokoli (sederhana besar) 1 biji bawang holland (dimayang halus) 2-3 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)2-4 sudu besar minyak masak bahan perasa garam, gula dan serbuk perasa 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air) 1 kg daging lembu (dipotong sederhana nipis) Bahan perapan- 3 sudu besar kicap manis 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar minyak bijan 4 ulas bawang putih (ditumbuk kasar) 1 inci halia (ditumbuk kasar atau dimayang halus) 2 sudu besar serbuk lada hitam Cara memasak- 1. Perap daging dengan bahan perapan selama 1 jam atau pun semalaman. 2. Panaskan minyak, mas...

Club Sandwich

Image
  Resepi- 3 keping roti (white bread) 2 keping chicken ham  1 biji telur 2 keping cheese slice 4 hirisan tomato daun salad beberapa hirisan timun Butter spread Cara memasak- 1. Toastkan kepingan roti menggunakan toaster atau sandwich maker anggaran sehingga kekuningan. 2. Sapukan roti yang telah dibakar dengan butter atau sebarang butter spread. 3. Susun roti di atas permukaan yang rata. 4. Goreng dengan sedikit minyak chicken ham.  Kemudian goreng pula telur, kedua-duannya menggunakan minyak yang sedikit. 5. Lapisan yang pertama roti, letak salad, tomato, timun, chicken ham dan keju. 6. Lapisan kedua, letak salad, timun, tomato, slice cheese dan telur. 7. Lapiskan dengan roti yang ketiga untuk lapisan seterusnya. 8. Potong roti sama ada melintang atau selari lurus. Nota- 1. Club sandwich boleh juga dihidangkan dengan cara tanpa membakar kepingan roti itu. 2. Chicken ham ialah kepingan daging terproses yang boleh dibeli dan diperolehi di kedai pasaraya. 3. Chicken ham bol...

Fruit Salad

Image
 Fruit Salad Fruit Ingredients- You can make a choose from a variety of fruits such: 2 cups cubed fresh pineapple 2 cups strawberries (hulled and sliced) 3 nos kiwi (peeled and sliced) 3 nos bananas (sliced) 2 nos oranges ( peeled and cut into wedges) 1 cup grapes 2 cups Blueberries 2 nos manggo (peeled and cut) 1/2 nos watermelon (peeled and cut) Sauce ingredients- 2/3 cup fresh orange juice 1/3 cup fresh lemon juices 1/3 cup brown sugar 1/2 teaspoon grated orange 1/2 teaspoon lemon zests 2-3 tablespoon yogurt 1 teaspoon vanila extract Additional ingredients- Nuts such pistachio, walnut and nib almonds Mint leaves Method- 1. Make a sauce on the stove or just mix it a rooms temperature. 2. Arrange the fruit in a basket, and pour the sauce over them. 3. Mix fruit with sauce till it combine, cover and refrigerate to allow the flavors to meld. Prep time- 25 minutes Cook time - 5 minutes Serving - 10 pax Notes- Fruit salad is perfect for any occasion.  This salad is tastier t...

Kuih Paung

Image
Kuih paung atau lebih dikenali dengan nama paung goreng trengganu atau kuih bom inti ikan, merupakan resepi tradisi negeri Trengganu yang selalu boleh dijumpai dijual di pasar pagi.  Rasanya kenyal dan ranggup serta manis ikan menaikkan lagi rasa sedap kuih ini. Bahan- 5-6 ekor ikan selayang (sardin) direbus dengan asaam keping dan garam 2 cawan santan segar 5 ulas bawang merah 1/2 inci halia dihiris halus Secubit lada hitam 1/2 sudu kecil halba 1 sudu kecil garam  1 sudu kecil gula tebu Bahan untuk kulit- 2 1/2 cawan tepung pulut 1/2 cawan tepung beras 1/2 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu kecil garam Minyak untuk menggoreng Cara memasak- 1. Ikan direbus, dan diambil isinya sahaja. 2. Kisar isi ikan dengan bawang merah dan halia. 3. Tuang bahan kisar tadi kuali dan masak tanpa minyak sehingga ramuan agak kering. 4. Gaulkan bahan doh, rehatkan doh 1-2 jam pada suhu bilik. Pastikan bekas ditutup untuk mengelakkan doh kering. 5. Ambil sedikit doh, lebih kurang sebesar bola g...

Kuih Abok-abok Sagu

Image
Kuih abok-abok sagu merupakan sejenis kuih traditional yang menggunakan bahan memassak yang ringkas dan ia sedap dimakan ketika masih panas.   Kuih ini amat popular di negeri Johor terutamanya dalam komuniti masyarakat Jawa.  Ada sesetengah versi masakan suka mencampurkan pisang ditengah adunan sagu. Bahan memasak- 1 cawan sagu biji (direndam air) 3 air  1/2 cawan gula merah 5 sudu makan gula putih 1/2 biji kelapa parut putih Daun pisang secukupnya (layurkan atas api dan lap bersih) 1/2 sudu teh garam Cara memasak- 1. Rendam sagu dengan air sampai meresap dalam 30 minit. 2. Toskan sagu supaya tiada air yang meleleh. 3. Kemudian campurkan sagu yang ditos tadi dengan kelapa parut dan juga garam.  Gaul rata. 4. Dalam mangkuk lain, satukan gula merah dan gula putih kemudian gaul rata. 5. Ambil daun pisang, bentukkan seperti kelongsong, masukkan sagu mampatkan, kemudian masukkan gula melaka. Lapiskan semula dengan sagu. Ulang proses sehingga isi sagu dan gula melaka ...