Yau Char Kwai
Yau Char Kwai - Cakwey - Pak tongkol - Youtiao Bahan: 1 cawan air suam 400gm tepung gandum 2 camt yis 3 camb. Gula 1 ½ camb. Minyak jagung ½ camt garam Minyak untuk menggoreng 1 camb margerin 1 camb susu pekat manis / susu tepung 1 biji kuning telur ½ camt soda bikarbonat Cara memasaknya- 1. Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau sekejap dan biar yis mengembang dalam 15 minit. 2. Tepung, minyak jagung dan garam satukan dalam 1 bekas. 3. Campurkan adunan yis ke dalam adunan tepung. Uli sebati. Uli lama untuk hasil yang lebih baik. Buat sehingga adunan tidak melekat di tangan. 4. Perap doh 1 jam. Dan naik 2 kali ganda. 5. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angina. Canai doh memanjang dan potong memanjang. 6. Adunan yang telah dipotong memanjang kecil ini ambil 2 bahagian dan satukan dengan menggunakan air atau ambil lidi yang dice