Dalca Sayur (vegetable Dal)
Dalca Sayur Bahan kisar- 3 biji bawang merah 2 biji bawang putih sedikit halia Bahan lain- 1 biji terung 1 biji ubi keledek atau ubi kentang (dipotong dadu kecil) 1 biji lobak merah (potong memanjang) 10gm kacang panjang (potong memanjang) 1 biji tomato (potong 4) 1 biji cili merah (potong memanjang 2) 50gm kacang dal (direndam semalaman) sedikit bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis. 3 sudu besar serbuk kari daging Sedikit air asam jawa Sedikit serbuk perasa ikan bilis Garam, gula 1 mangkuk tulang ayam 1 kotak kecil santan (200ml) 2 tangkai daun kari Cara memasak- 1. Rebus kacang dal hingga empuk dan kisar kasar kacang dal ini. 2. Tumis bahan kisar dengan bunga lawang dan kulit kayu manis. 3. Masukkan serbuk kari daging dan tumis sehingga pecah minyak. 4. Masukkan air, ayam dan kacang dal, santan, kentang, ubi keledek dan lobak merah), masak sehingga empuk. 5. Masukkan terung dan bahan lain. 6. Perasakan dengan air asam jawa, garam, gula perang dan sedikit kiub ikan bilis.