Ayam Masak Kicap Berempah
Ayam Masak Kicap Berempah
Bahan:
1 ekor Ayam (dipotong kecil dan digoreng separuh masak)
7 biji cili merah )
10 bji cili kering ) Dikisar
15 biji bawang merah )
5 las bawang putih )
1 inci halia )
2 ulas bawang besar (dipotong bulat-sebagai hiasan)
30 gm Kacang peas
2 camb. Sos tomato
3 camb. Sos cili
3 camb. Kicap pekat/manis
1 camt. Serbuk jintan manis
1 camt. Serbuk jintan putih
2 camb. Serbuk lada hitam
400ml Santan
1/2 cawan minyak masak
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan ayam, dan semua bahan yang lainnya. Biarkan mendidih selama 10 minit dengan api sederhana.
3. Akhir sekali masukkan kacang peas, bawang besar dan cili merah.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan:
1 ekor Ayam (dipotong kecil dan digoreng separuh masak)
7 biji cili merah )
10 bji cili kering ) Dikisar
15 biji bawang merah )
5 las bawang putih )
1 inci halia )
2 ulas bawang besar (dipotong bulat-sebagai hiasan)
30 gm Kacang peas
2 camb. Sos tomato
3 camb. Sos cili
3 camb. Kicap pekat/manis
1 camt. Serbuk jintan manis
1 camt. Serbuk jintan putih
2 camb. Serbuk lada hitam
400ml Santan
1/2 cawan minyak masak
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan ayam, dan semua bahan yang lainnya. Biarkan mendidih selama 10 minit dengan api sederhana.
3. Akhir sekali masukkan kacang peas, bawang besar dan cili merah.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Comments
Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan, 2 labu bawang besar, halia, lada hitam ditumbuk, kulit kayu manis, cili muda, air asam jawa dan kicap. Cara membuat, gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian goreng ayam tersebut. Keluarkan minyak ayam, gunakan hanya satu senduk minyak. Masukkan halia dan bawang dan lada yang telah ditumbuk, kulit kayu manis. Letakkan ayam yang telah digoreng sebentar tadi, kemudian masukkan kicap, air asam jawa dan cili muda. Tips yang diguna pakai ialah kulit kayu manis dan cili muda untuk menwangi hidangan.