Posts

Sup wantan inti daging ayam

Image
        Sumber foto dari majalah RASA Resepi sup wantan inti daging ayam-   Bahan untuk wantan: 1 paket kulit wantan 200gm Isi Ayam/daging lembu - cincang 1 biji bawang besar (dicincang) 3 ulas bawang putih (dicincang) serbuk lada sulah 1/2 biji lobak merah (dicincang kecil) sedikit daun sup (dihiris halus) Bahan untuk sup- 1 biji lobak merah (dipotong mengikut saiz yang diingini) sedikit daun sup (dipotong halus) 2 biji cili merah (dihiris halus) Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga) 4 biji Bawang merah dan   2 ulas putih - dihiris serbuk perasa garam dan gula secukupnya 2 inci halia (dipotong dan diketuk sedikit) minyak untuk menumis Minyak bijan sedikit tepung jagung 1 paket cendawan shitake  1 paket babycorn Bahan lain- bawang goreng telur Kway teow Cara: 1. Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn bahan perasa. 3. Letakkan ...

Ikan siakap 3 rasa (Sweet Sour fish)

Image
Bahan- 1 ekor ikan siakap 1 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 camt jus limau nipis 5 biji cili merah 3 helai daun limau purut 2 biji tomato 1 inci halia 4 helai daun ketumbar 1/2 cawan sos ikan 1/2 cawan sos tomato 1/2 camt garam 1 camt gula 5-7 biji cili padi Cara memasak- 1. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. 2. Dalam kuali yang berlainan masukkan sedikit minyak goreng ikan tadi dan tumis bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia sehingga wangi. 3. Masukkan sos tomato dan sos ikan ke dalam bahan yang ditumis.  Kacau sebati. 4. Masukkan bahan selebihnya, bahan perasa, air  dan masak sekejap sekadar sebati bahan. 5. Masukkan ikan yang telah siap digoreng ke dalam pinggan hidangan dan tuangkan kuah di atas ikan tersebut. 

Rasam ketam

Image
Perkataan "rasam" diambil dari bahasa Sanskrit.  "Rasam" membawa maksud cecair atau "Juice" di dalam bahasa Sanskrit.  Berpandukan kepada Rasam yang dibuat di Selatan India, ia merupakan sejenis sup pedas yang dibuat dari tomato dan asam jawa, akan dimakan bersama nasi dan hidangan lain. Rasam merupakan sejenis sup atau hidangan berkuah yang kaya dengan rempah ratus.   Bahan- 1 kg ketam (dibersihkan dan dipotong dua) 2-3 ulas bawang putih 1 biji bawang merah (hiris) 2 biji tomato (potong dadu) 1 biji lobak merah (hiris bulat) 1 inci halia (hiris) 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih 1 sudu teh biji ketumbar 1/2 sudu teh serbuk kunyit 1/4 sudu teh serbuk lada hitam 1/4 cawan asam jawa (dibancuh dengan sedikit air) 4 - 5 tangkai cili kering (ikut suka) garam secukup rasa minyak masak untuk menumis 1 batang daun kari sedikit daun sup Cara membuatnya- 1. Tumis rempah dengan cara menumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi. Kemudian, ma...

Pecal

Image
Pecal adalah sajian yang terdiri daripada campuran sayuran yang pelbagai dan dimakan bersama kuah kacang, tempe, keropok, telur, nasi impit dan ubi kentang.  Sajian sihat ini merupakan sajian utama bagi masyarakat Jawa dan Banjar.  Namun tidak asing bagi masyarakat di Malaysia amnya.  Sajian enak ini sering dijamu ketika bulan puasa, namun agak sukar ditemui walau cara pembuatannya tidak terlalu sukar.  Istimewanya pecal kerana ia boleh di makan pada bila-bila sahaja tak kira sebagai sarapan, untuk digandingkan dengan nasi ketika makan tengahari, dibuat sebagai gandingan minum petang atau pun sebagai menu sihat makan malam.                                                                Gambar dari sumber internet Bahan-bahan untuk kuah pecal- 7 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2cm belacan (bakar) 10 biji ...

Kway teow sup bersama bebola ikan

Image
  Kuey Teow Sup Fishball Bahan-bahan yang diperlukan adalah: 1 ketul isi ayam + sedikit bahagian tulang atau kaki. (rebus dan carik halus isi ayam) 1 pek kuewtiau (dicelur sekejap dan toskan) 1 pek kecil fishball (dibelah dua). 1 pek kecil fishcake (dihiris nipis) 1 kiub pati ayam 2 ulas bawang putih (cincang halus) 2 biji bawang merah (dihiris halus) Bahan hiasan- 1 ikat sawi (dicelur) 1 paket fish cake (digoreng dan dihiris nipis) 100gm tauge (dicelur) sedikit daun sup bawang goreng Cara untuk membuatnya: 1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. 2. Masukkan air dalam periuk dan rebus isi ayam dan tulang sampai mendidih dan campurkan fishball dan fishcake kedalamnya. 3.Tambah garam secukup rasa atau masukkan 1 kiub pati ayami. Kacau dan tutup api. Siap. 4. Makan atau hidangkan dengan minyak bawang putih dan juga cili kicap. Bahan untuk minyak bawang putih- 10 ulas atau lebih bawang putih (cincang halus) minyak masak secukupnya Cara untuk membuat Minyak bawan...

Mee goreng mamak

Image
Mee goreng mamak- Hidangan masakan ini amat terkenal bgi masyarakat sebelah utara semenanjung terutamanya Pulau Pinang dan Kedah.  Keenakkan dan keunikkan rasa mee goreng mamak memang tiada taranya kerana cara memasaknya yang unik dengan campuran berbagai bahan dan sos buatan yang tersendiri. Antara bahan utama yang diperlukan bagi memasak mee mamak ini adalah mee kuning, telur, tauge, sawi, kucai, kentang, limau nipis dan cili kisar.  Bahan tambahan yang sering dimasukkan ke dalam hidangan mee mamak ini termasuklah kicap manis, kicap pekat, serbuk kari dan bahan perasa seperti garam dan gula. Bahan-bahan- 1/2 biji bawang besar (hiris nipis) 3 ulas bawang putih (hiris nipis) 2 sudu besar cili kisar 1 sudu besar serbuk kari daging 2 sudu besar sos cili 1 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap manis 1 sudu besar kicap pekat 1 batang lobak merah (dihiris nipis dan bulat) 1/2 cawan air 1 bungkus mee kuning 2 biji telur ayam 1 biji tomato (dipotong 4) 1 cawan tauge 1/2 cawan air r...

Karipap ubi kentang

Image
  Bahan Kulit karipap: 2 cawan  tepung gandum 3 camb.  marjerin (dicairkan) 5 camb   minyak masak (dipanaskan sekejap) Sedikit air dan garam Bahan inti: 300 gm isi ayam (dipotong dadu kecil) 1 biji bawang holland (dipotong dadu kecil) 6-7 biji ubi kentang (dipotong dadu kecil) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 2 tangkai daun kari 3-4 sudu besar serbuk kari ayam/ daging (dibancuh dgn sedikit air) 1-2 sudu besar serbuk cili 1 sudu kecil serbuk lada hitam 1 kiub pati ayam 1-2 sudu besar gula garam secukup rasa daun sup Cara membuat kulit karipap: 1.  Masukkan tepung gandum, tuangkan sedikit demi sedikit minyak masak, gaul sebati. 2.  Masukkan mentega yg telah dicairkan kedalam adunan tepung, uli sebati. 3.  Tambahkan sedikit air, uli hingga doh tidak melekat ditapak tangan. Cara membuat inti karipap: 4.  Untuk inti, masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana panas. 5.  Inti dimasak sehingga kuahnya kering sedikit.  K...