Posts

Daging masak Hitam

Image
                                   Foto dari sumber internet BAHAN-BAHAN 1 Kilo daging 100 - 200gm gula merah(ikut kesesuaian) 4 camb. Kicap pekat karamel Bahan Kisar: 6 batang serai 1 inci lengkuas 3 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 30 tangkai cili kering 150 gm kismis hitam atau prune (direndam dahulu) BAHAN TUMIS 2 biji buah keras (diketuk) 1 batang kayu manis 1 kuntum buah pelaga 1 kuntum bunga cengkih 1 kuntum bunga lawang 5 ulas   bawang merah (dimayang) 100 gm rempah kurma Minyak masak  30 gm kerisik sedikit air asam jawa CARA MEYEDIAKANNYA 1.Perapkan daging dengan kicap pekat dan gula merah selama setengah jam 2.Panaskan minyak tumis bahan tumis  hinggga naik bau,kemudian masukan bahan kisar hingga pecah minyak. 3.  Masukkan rempah kurma biar sehingga pecah minyak dan naik bau. 4.  Masukkan air asam j...

ayam masak kacang gajus (Szechuan chicken cashew nut)

Image
     Foto dari sumber internet bahan2nya: 3 keping dada ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka) 1 cawan tepung gandum 5 camb. serbuk penaik 1 camb. tepung jagung 3 biji telur 2 sudu besar kicap manis cap kipas udang 2 sudu sos tiram   segeggam biji gajus (cashewnuts) 10 batang cili kering (direndam, potong satu inci dan tos kering) 4 biji bawang putih diketuk 2 biji bawang besar dibelah empat dan dicerai-ceraikan dua inci halia muda (diris nipis nipis) 1 sudu besar tepung jagung beberapa titis minyak bijan minyak masak 1 cawan stok ayam 1 camt lada sulah 1 biji lada benggala (hijau) segenggam daun bawang (dipotong) Cara membuatnya:   Ayam dibersihkan, cuci dan potong dadu. jangan tebal sangat tapi pastikan semuanya sama saiz.   Campuran tepung dicelupkan pada ayam dan kemudian ayam yang telah bersalut tadi dicelupkan pula ke dalam telur dan disalut kembali dgn tepung.   panaskan kira-kira empat sudu besar min...

Ayam masak Perattal

Image
                         Bahan foto dari sumber internet Bahan- 1 ekor ayam (dipotong kecil) sedikit daun ketumbar (tiada pun tak apa) 2 1/2 sudu besar serbuk cili 2 sudu besar serbuk kari ayam dan daging 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit garam dan gula secukup rasa serbuk perasa 4 biji ubi kentang  200gm yogurt Bahan tumis- 5 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 1/2 sudu besar jintan manis 1 sudu teh jintan putih 1 sudu teh biji ketumbar 3 batang cili kering 1 biji tomato (dipotong 4) 1 batang kulit kayu manis 1-2 batang daun kari Bahan kisar- 5 ulas bawang putih 2 cm halia 5 biji bawang merah Cara memasak - 1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. 2. Panaskan kuali dan masukkan bahan rempah 4 sekawan serta daun kari. 3. Masukkan bahan yang telah dikisar. 4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak. 5. Masukkan ayam, kentang, yogurt dan serbuk kunyit. 6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato. 7. Masu...

Sup wantan inti daging ayam

Image
        Sumber foto dari majalah RASA Resepi sup wantan inti daging ayam-   Bahan untuk wantan: 1 paket kulit wantan 200gm Isi Ayam/daging lembu - cincang 1 biji bawang besar (dicincang) 3 ulas bawang putih (dicincang) serbuk lada sulah 1/2 biji lobak merah (dicincang kecil) sedikit daun sup (dihiris halus) Bahan untuk sup- 1 biji lobak merah (dipotong mengikut saiz yang diingini) sedikit daun sup (dipotong halus) 2 biji cili merah (dihiris halus) Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga) 4 biji Bawang merah dan   2 ulas putih - dihiris serbuk perasa garam dan gula secukupnya 2 inci halia (dipotong dan diketuk sedikit) minyak untuk menumis Minyak bijan sedikit tepung jagung 1 paket cendawan shitake  1 paket babycorn Bahan lain- bawang goreng telur Kway teow Cara: 1. Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn bahan perasa. 3. Letakkan ...

Ikan siakap 3 rasa (Sweet Sour fish)

Image
Bahan- 1 ekor ikan siakap 1 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 camt jus limau nipis 5 biji cili merah 3 helai daun limau purut 2 biji tomato 1 inci halia 4 helai daun ketumbar 1/2 cawan sos ikan 1/2 cawan sos tomato 1/2 camt garam 1 camt gula 5-7 biji cili padi Cara memasak- 1. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. 2. Dalam kuali yang berlainan masukkan sedikit minyak goreng ikan tadi dan tumis bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia sehingga wangi. 3. Masukkan sos tomato dan sos ikan ke dalam bahan yang ditumis.  Kacau sebati. 4. Masukkan bahan selebihnya, bahan perasa, air  dan masak sekejap sekadar sebati bahan. 5. Masukkan ikan yang telah siap digoreng ke dalam pinggan hidangan dan tuangkan kuah di atas ikan tersebut. 

Rasam ketam

Image
Perkataan "rasam" diambil dari bahasa Sanskrit.  "Rasam" membawa maksud cecair atau "Juice" di dalam bahasa Sanskrit.  Berpandukan kepada Rasam yang dibuat di Selatan India, ia merupakan sejenis sup pedas yang dibuat dari tomato dan asam jawa, akan dimakan bersama nasi dan hidangan lain. Rasam merupakan sejenis sup atau hidangan berkuah yang kaya dengan rempah ratus.   Bahan- 1 kg ketam (dibersihkan dan dipotong dua) 2-3 ulas bawang putih 1 biji bawang merah (hiris) 2 biji tomato (potong dadu) 1 biji lobak merah (hiris bulat) 1 inci halia (hiris) 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih 1 sudu teh biji ketumbar 1/2 sudu teh serbuk kunyit 1/4 sudu teh serbuk lada hitam 1/4 cawan asam jawa (dibancuh dengan sedikit air) 4 - 5 tangkai cili kering (ikut suka) garam secukup rasa minyak masak untuk menumis 1 batang daun kari sedikit daun sup Cara membuatnya- 1. Tumis rempah dengan cara menumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi. Kemudian, ma...

Pecal

Image
Pecal adalah sajian yang terdiri daripada campuran sayuran yang pelbagai dan dimakan bersama kuah kacang, tempe, keropok, telur, nasi impit dan ubi kentang.  Sajian sihat ini merupakan sajian utama bagi masyarakat Jawa dan Banjar.  Namun tidak asing bagi masyarakat di Malaysia amnya.  Sajian enak ini sering dijamu ketika bulan puasa, namun agak sukar ditemui walau cara pembuatannya tidak terlalu sukar.  Istimewanya pecal kerana ia boleh di makan pada bila-bila sahaja tak kira sebagai sarapan, untuk digandingkan dengan nasi ketika makan tengahari, dibuat sebagai gandingan minum petang atau pun sebagai menu sihat makan malam.                                                                Gambar dari sumber internet Bahan-bahan untuk kuah pecal- 7 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2cm belacan (bakar) 10 biji ...