Ayam Masala (Chicken Masala)




Ayam Masala

Bahan-bahan perapan (A)-
1/2 kg ayam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit 2 cm halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 biji perahan air lemon
1 sudu besar kicap manis

Bahan Lain-
2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/4 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/4 cawan minyak masak
1 sudu besar minyak sapi

Bahan B-
4 tangkai cili kering (potong)
Daun kari dan daun salam

Bahan C-
3 ulas bawang putih
2 cm halia (dikisar)
2 biji tomato dipotong dadu)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar serbuk ketumbar

Bahan D-
1/2 kotak santan Kara
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula

Bahan tumisan-
2 sudu besar minyak masak
3 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar jintan manis (tumbuk) atau serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging


Cara memasak-
1. Perap ayam selama 30 minit. 
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi kemudian masukkan bahan tumisan dan bawang besar dan tumis hingga layu dan kekuningan.
3. Masukkan bahan B.
4. Masukkan bahan C seperti halia, serbuk kunyit dan bawang putih. kacau selalu supaya tidak hangus.
5. Masukkan tomato dan hancurkannya menggunakan senduk.
6. Masukkan serbuk ketumbar dan gaul rata.  Tambahkan 1/2 cawan air ke dalam masakan.  Kecilkan api, tutup periuk dan biarkan masakan seketika sehingga pecah minyak.
7. Kemudian masukkan ayam yang diperap tadi.  Gaul sebati dlm adunan masakan dan terbit minyak.
8. Masukkan bahan D seperti santan, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
6. Tutup periuk dan masak selama 8-10 minit, ulang proses ini sehingga ayam masak.
7. Setelah ayam masak dan berkuah pekat, masukkan lada sulah dan gaul rata.

Nota-
a. Ayam selain dimasukkan setelah diperap boleh juga digoreng dahulu separa masak selepas diperap dan kemudiannya dimasukkan ke dalam masakan untuk proses masakannyang seterusnya.
b. Santan boleh digantikan dengan yogurt.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh