Raita Timun (Cucumber Raita)


 Raita Timun

Bahan-
1 biji timun sederhana besar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar daun pudina (dihiris)
1 sudu besar daun ketumbar (dihiris)
1 sudu kecil jintan putih
1 1/2 cawan yogurt asli
1 labu bawang besar (dihiris)
Sedikit serbuk lada hitam
1 biji lobak merah
1 biji tomato
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
3 biji bawang merah (atau bawang holland)

Cara memasak-
1. Kupas kulit timun dan belah 2.  Buang empulur timun dan timun dipotong dadu kecil.  Begitu juga lobak merah, tomato. cili hijau, cili merah dan bawang.
2. Jintan putih digoreng tanpa minyak sekejap.
3. Masukkan yogurt dalam mangkuk dan hancur-hancurkan.
4. Campurkan semua bahan dan bahan perasa.
5. Hiaskan dengan daun pudina segar.
6. Sejukkan sebelum dihidang.

Nota-
a. Sesuai dimakan dengan nasi pudina, nasi tomato, nasi minyak atau nasi briyani.
b. Jika inginkan hasil yang cantik. Masukkan semua bahan yang dipotong, sebatikan dan perap bahan ini di dalam peti sejuk selama 1 jam. keluarkan dan buang air yang keluar pada bahan-bahan ini sebelum dicampurkan dengan bahan lain.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh