Sup kambing (Mutton Soup)



Sup Kambing

Bahan-bahan-
2 kg tulang kambing (rebus sehingga isi lekang dari tulang)atau sehingga daging lembut)
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)
1-2 sudu kecil garam kasar
1/2 sudu kecil gula
Batang Saderi
Sebatang Lobak merah
1 biji ubi kentang
Air rebusan tulang
1 bunjut sup tulang
Sedikit daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
3 biji lobak merah dan 1 batang saderi (kisar lumat)
1 Helai daun pandan (disimpul)
2 batang serai (diketuk)

Bahan A (dikisar)-
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4 inci halia
2 sudu besar lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi

Bahan B-
2 sudu besar rempah sup
3 sudu kecil campuran rempah ketumbar biji, jintan manis dan jintan putih
2 sudu besar rempah kurma

Bahan untuk sambal kicap (kisar halus semua bahan)-
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil cuka makan

Cara memasak-
1. Rebus daging kambing dengan pressure cooker selama 20-30 minit.
2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan serta bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan bahan B, daun pandan, serai beserta kisaran lobak merah dan saderi. kacau 
    dan tumis sehingga pecah minyak dengan menggunakan api yang kecil.
4. Masukkan tulang dan air rebusan tulang dan sup bunjut.  Tambahkan air secukupnya, jika 
    perlu.
5. Masukkan Ubi kentang, Lobak merah dan saderi, biarkan lembut.
6. Masukkan garam dan gula.  
7. Setelah mendidih, masukkan batang saderi dan daun sup.
8. Sedia untuk dihidangkan, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

Nota-
a. Boleh dihidangkan dengan nasi putih.
b. Boleh juga dihidangkan dengan mee kuning/ bihun/ kway teow berserta tauge dan sawi
    yang dicelur.
c. Bawang goreng boleh dibuat sendiri dengan cara hiris nipis bawang kecil dan goreng     bawang ini hingga keperangan. Angkat dan toskan.
d. Isi dan tulang kambing direbus dengan halia yang ditumbuk untuk menghilangkan bau     hanyir yang kuat.
e. Gaul daging kambing dengan tepung gandum hingga rata. Perapkan 20 minit kemudian     cuci bersih dan toskan .  Ini bertujuan untuk menghilangkan hamis kambing.
f. Cara lain untuk menghilangkan hamis daging kambing ialah dengan cara daging digaul    direndam dengan perahan limau purut selama sejam.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh